Plan your stay
Arrival 05
May 2024
Departure 06
May 2024
Plan your stay

News

Jak wybrać idealne wino do sushi, krewetek i łososia – poznaj nasze porady

Pijemy je solo, a jeszcze chętniej łączymy z posiłkami. Stanowią kluczowy składnik wielu pysznych dań. W końcu to z nimi, kieliszek dobrego wina stanowi duet idealny. Pod jednym warunkiem – podstawą jest tutaj opanowanie sztuki dobierania odpowiedniego trunku. Na czym polega wine pairing i w jaki sposób dobrać wino do potrawy, by uwydatniło ono jej smak i aromat? 

Dobór wina do potrawy – podstawowe zasady 

Sztuka dobierania win do określonego typu kuchni, jej składników i aromatów, w skrócie – wine pairing. Brzmi nieco tajemniczo i dla wielu z nas jest owiany tajemnicą. Wino to szlachetny trunek, który święci triumfy w kuchni. Choć bardzo często towarzyszy nam w wydaniu solo, jeszcze częściej jest jednym ze składników bardziej i mniej wykwintnych dań. Ma jeszcze jedną rolę. Występując w niej ma za zadanie podkreślić i zrównoważyć smak dania oraz wydobyć harmonię aromatów. Umiejętność dobierania odpowiedniego wina do potrawy wymaga jednak nie tylko doskonałej znajomości trunku, ale i rozwiniętych umiejętności kulinarnych. Pojawiają się więc pytania w stylu: jakie wino do serów, a jakie wino do ryby smażonej? Co dobrze podkreśli smak dań mięsnych, a jaki trunek będzie współgrał z makaronem?

Początkujący sommelierzy powinni zapamiętać kilka podstawowych zasad – wino różowe uchodzące za wyjątkowo subtelne i delikatne, świetnie zaprezentuje się w towarzystwie deserów i makaronów. O wiele cięższe i wyraziste wino czerwone, świetnie pasuje do czerwonych mięs. Wytrawny trunek o barwie białej znakomicie skomponuje się między innymi z drobiem, rybami czy owocami morza. 

Jakie wino do sushi?

W kraju nad Wisłą sushi robi zawrotną karierę. Dobór odpowiedniego wina do dań kuchni azjatyckiej to jednak ogromne wyzwanie. Prawdziwa feeria smaków – surowa, grillowana czy wędzona ryba, marynowany imbir, ryż, wasabi, dodatki… Jakie wino do sushi wybrać, by dobrze komponowało się z taką mieszanką? Jakie wino do łososia czy do grillowanego tuńczyka dobrać?

Złożoność sushi pozostawia nam sporą przestrzeń do winnego eksperymentowania. Jednak z uwagi na to, że danie to kojarzy nam się przede wszystkim z rybą, najodpowiedniejszym wyborem wydaje się wino białe, jednoszczepowe. Odpowiedni balans złapiemy serwując sushi z umiarkowanie kwaskowym, a jednocześnie delikatnie słodkim aromatem wina. Dla miłośników nieco oryginalniejszych doznań kulinarnych, poleca się sushi z lampką wina musującego. 

Jakie wino do krewetek?

Owoce morza – wydają się równie ekskluzywne jak wino. Pasują do siebie idealnie. Ośmiornice, ostrygi, krewetki – uchodzą za namiastkę luksusu i elegancji. Podobnymi synonimami karmimy się wówczas, gdy mówimy o dobrej jakości winie. Pozostaje zatem pytanie – jakie wino do owoców morza będzie najodpowiedniejsze? Jakie wino do krewetek wybrać, by podbić walory smakowe potrawy?  

Każdy z nas zapewne nie jeden raz słyszał o najprostszym przepisie na pyszne krewetki – krewetki duszone w białym winie. To właśnie z trunkiem o barwie białej skomponują się najlepiej. Tutaj zasada jest banalnie prosta – danie popijaj zawsze takim samym winem, na bazie którego zostało ono przyrządzone. Krewetki stworzą genialny zestaw z orzeźwiającym, cytrusowym bukietem rodem z Hiszpanii lub Portugalii. 

Pamiętajmy także o kluczowej zasadzie – jeśli zastanawiasz się, jakie wino do owoców morza pasuje najlepiej, optymalnym wyborem będą zawsze te wina o wysokiej kwasowości. Do dań na bazie makaronu z dodatkiem krewetek, wybierzmy jednak delikatnie różowe wina. W końcu nic nie skomponuje się lepiej niż róż trunku z subtelnym różem krewetki.

Sztuka dobrego wyboru – smak na najwyższym poziomie 

Znawca wina. Wyspecjalizowany kelner zajmujący się serwowaniem win w restauracji. Doradca, który na temat wina wie wszystko. Sommelier – bo o nim mowa – to ekspert, którego umiejętności okażą się niezwykle pożądane także w kuchni. W końcu dobre wino to nieodłączny element sztuki kulinarnej, będący nie tylko jej dopełnieniem, ale także fundamentem. 

Dla wszystkich miłośników wyszukanych smaków i aromatów, którzy chcą wziąć krótki urlop od codzienności, poleca się restauracja w Szczecinie serwująca wyśmienite posiłki łączące w sobie tradycję z nowoczesnością. Bogata karta win pochodzących z najróżniejszych stron świata będzie niczym wisienka na torcie. Sami zadbamy o to, by każda lampka wina była kompatybilna z serwowanym przez nas daniem! 

Subscribe to our newsletter Most recent promotions and events are waiting for you!

newsletter
Subscribe to our newsletter.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close