Zaplanuj pobyt
Przyjazd 04
maj 2024
Wyjazd 05
maj 2024
Zaplanuj pobyt

Wydarzenia

Wino a zdrowie – które odmiany wina zasługują na miano najzdrowszych?

Jedno ze znanych powiedzeń brzmi: “życie jest zbyt krótkie, by pić niedobre wino”. Prawdą jest, że wino poprawia trawienie i korzystnie wpływa na układ krążenia. Przeciwdziała miażdżycy oraz pomaga zwalczać wolne rodniki. A w końcu – opóźnia procesy starzenia skóry. Pite z umiarem, może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Pozostaje tylko pytanie: które wino wybrać? Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? 

 

Czy wino jest zdrowe? 

Umiarkowane ilości wina mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Trunek ten może wspierać nasze zdrowie i przynieść zaskakujące efekty. W nadmiarze – oczywiście – szkodzi. Jednak, jeśli chcielibyśmy do kolacji spożyć kieliszek wina – dla zdrowotności – warto wiedzieć, z czego składa się ten wykwintny trunek i jaki może mieć wpływ na nasz organizm. 

Wino składa się z około 100 różnych składników. Choć głównym jest woda, ponieważ jej zawartość dochodzi nawet do 90 proc., oprócz niej i etanolu, w winie znajdziemy cały ogrom makro i mikroelementów. W składzie tego nektaru bogów znajdziemy między innymi polifenole, fosfor, żelazo, magnez, sód oraz witaminy z grupy A, B i C. Te pierwsze – wspomniane polifenole – są naturalnymi przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki. To właśnie one odpowiadają za zdrowotne właściwości wina. Im więcej polifenoli w trunku – tym zdrowsze będzie wino. Co jednak najważniejsze – związki te znajdują się pod skórką owoców i to właśnie dlatego najwięcej będzie ich w czerwonym winie, do produkcji którego wykorzystuje się owoce zarówno ze skórami, jak i pestkami. Już sam ten fakt może nam podpowiedzieć, jakie wino jest najzdrowsze.

Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? 

Czerwone wino ma nawet 10 razy więcej polifenoli niż wino białe. Wynika to ze wspomnianego sposobu produkcji trunku. Sam kolor wina to jednak nie wszystko. Zatem, jakie czerwone wino jest najzdrowsze? 

Najlepszy wpływ na nasze zdrowie będzie miało wino z najmniejszą ilością cukru. Wobec tego, jeśli chcemy celebrować rodzinny obiad czy romantyczną kolację, dobrze jest postawić wówczas na wytrawne wino czerwone. Ilość pożądanych polifenoli będzie również uzależniona od owoców wykorzystanych do produkcji. Dlatego polecamy wybierać wina z ciemnych owoców, takich jak jeżyny, borówki, jagody, czarny bez czy chociażby wiśnie. Najlepszym wyborem będą wina w odmianach takich jak merlot, pinot noir czy cabernet. A jeśli już o zdrowiu mowa – jakie korzyści zdrowotne mogą płynąć z picia umiarkowanych ilości wina? 

Pozytywny wpływ wina na organizm to między innymi:

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca,
  • poprawienie trawienia,
  • opóźnienie wystąpienia demencji starczej i choroby Alzheimera,
  • przeciwdziałanie przedwczesnemu starzeniu się komórek,
  • wzmocnienie układu immunologicznego,
  • zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę,
  • przeciwdziałanie powstawaniu kamieni nerkowych,
  • działanie antyseptyczne i bakteriobójcze. 

Wino białe a właściwości zdrowotne

Największą popularnością cieszy się bez wątpienia klasyczne wino czerwone w wersji wytrawnej. Wiemy już, że to właśnie taki rodzaj trunku jest jednocześnie tym najlepszym dla naszego zdrowia. A jak w starciu z winem czerwonym wypada napój w kolorze białym? 

Wino białe jest oczywistą odpowiedzią na pytania takie jak: jakie wino do sushi wybrać czy jakie wino do białego mięsa będzie najlepsze? I choć trunek ten świetnie komponuje się z różnymi daniami i raczy nas swoją delikatnością – pod kątem pozytywnego wpływu na organizm – w porównaniu z winem czerwonym, wypada nieco gorzej. Spowodowane jest to przede wszystkim procesem produkcji, w którym owoce są pozbawione skórek i pestek, czyli głównego źródła najcenniejszych substancji. 

Najzdrowsze wino w najlepszym otoczeniu 

Wiemy już, jakie czerwone wino jest najzdrowsze. Mamy także wiedzę dotyczącą tego, jakie korzyści mogą płynąć z włączenia lampki wina do kolacji. W końcu alkohol ten stymulując wydzielanie enzymów trawiennych, wspiera proces trawienia tłustych i ciężkich dań. Dodatkowo, związki zawarte w winie zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu kwasu solnego w żołądku. Wszystko to sprawia, że wino stanowi duet idealny z różnego rodzaju potrawami. Niekiedy może również dodatkowo wyeksponować ich smak. Warunkiem jest jedynie umiejętne dobranie trunku do potrawy. 

Tajniki tej wiedzy możemy odkryć przed Wami w Hotelu Dana. Szeroki wachlarz dań z różnych zakątków świata i ciekawych propozycji win serwuje właśnie nasza restauracja w Szczecinie charakteryzująca się subtelną elegancją w stylu retro. I uwodząca znakomitą kuchnią! Warto wybrać się na ciekawą podróż po smakach świata w towarzystwie dobrze dobranego wina.

Zapisz się do newslettera Czekają na Ciebie najnowsze promocje i wydarzenia!

newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij