Zaplanuj pobyt
Przyjazd 23
kwi 2024
Wyjazd 24
kwi 2024
Zaplanuj pobyt

Wydarzenia

Kolacja à la carte w Hotelu Dana

„A la carte” to z języka francuskiego „według karty”. W praktyce oznacza to posiłek zamawiany z karty, podczas którego każdy z gości ma możliwość zamówienia dania z dostępnego w danej restauracji menu. Restauracja oferująca tego typu usługi większym grupom musi być doskonale zorganizowana i posiadać świetnie zgrany zespół (z doświadczonym szefem kuchni na czele, oczywiście!), który sprosta tego typu zamówieniom. Czym charakteryzuje się serwis a la carte? Gdzie w Szczecinie możemy zjeść smacznie właśnie w tej opcji?

Serwis a la carte

Serwis a la carte charakteryzuje się tym, że goście zasiadają do… pustych stołów (nie licząc zastawy i dekoracji, oczywiście). Żadne dania, ani napoje nie są z góry ustalone – każdy z gości decyduje o tym co zje i co wypije, wybierając dania z karty podanej do stołów przez obsługę. Wykwalifikowana obsługa powinna dyskretnie pomagać w wyborze, zwłaszcza w zakresie dobierania trunków do poszczególnych dań. W najbardziej tradycyjnej wersji serwisu a la carte – posiłki powinny być prezentowane na stołach bankietowych i przygotowywane na stołach pomocniczych, na oczach klientów (w wyznaczonej strefie sali restauracyjnej), tak by goście mieli możliwość zobaczenia potrawy przed jej zamówieniem i podaniem. Najczęściej jednak „a la carte” oznacza po prostu posiłek, w trakcie którego goście mogą zamawiać dowolne dania z restauracyjnego menu. Oczywiście w celująco prowadzonych restauracjach, obsługa spełni większość życzeń swoich gości (również tych dotyczących zaprezentowania potraw z menu) i odpowie na wszelkie pytania związane z jedzeniem i trunkami.

Serwis a la carte jest niezwykle wymagający i obliguje obsługę do zachowania najwyższych standardów organizacji pracy, w każdym jej aspekcie. Jedzenie serwowane gościom powinno być najwyższej jakości, przygotowywane wyłącznie z świeżych półproduktów i podawane na odpowiednich talerzach. Niezwykle istotne (i trudne!) jest zgranie czasowe – goście siedzący przy jednym stoliku powinni w tym samym czasie otrzymywać posiłki z jednej z grupy (tj.: przystawki, dania główne, desery), oczywiście w odpowiedniej kolejności. Równie ważne jest podanie w odpowiednim momencie właściwych napojów.

Restauracja Hotelu Dana, do usług

Restauracja szczecińskiego Hotelu Dana to gwarancja smaku na najwyższym poziomie. Szef Kuchni proponuje urozmaicone menu, w którym znajdą Państwo zarówno tradycyjne polskie dania w nowoczesnych odsłonach, jak i wiele potraw inspirowanych kuchniami świata. Menu Szefa Kuchni to zawsze doskonale skomponowana i wyważona propozycja genialnych dań, fantastycznie przyprawionych i niebanalnie podanych (menu zmieniane / aktualizowane jest co miesiąc). Restauracja Hotelu Dana to eleganckie wnętrza i kameralna atmosfera, w której można spokojnie porozmawiać na każdy temat. To idealne miejsce zarówno na spotkanie biznesowe przy lunchu lub kolacji, uroczyste spotkanie rodzinne, czy romantyczną randkę (również tę najważniejszą, z pierścionkiem zaręczynowym w roli głównej). Posiłki serwowane są przez dyskretną i wysoko wykwalifikowaną obsługę, która zadba o komfort i wygodę restauracyjnych gości oraz o to, by niczego nie zabrakło na Państwa stole.

Planują Państwo późną kolację? Hotel Dana pozostaje do Państwa dyspozycji i oferuje 100 luksusowych pokoi, w których komfortowo odpoczniecie po sycącej kolacji.

 

Zapisz się do newslettera Czekają na Ciebie najnowsze promocje i wydarzenia!

newsletter

Zapisz się na nasz newsletter.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij