Plan your stay
Arrival 28
Mar 2024
Departure 29
Mar 2024
Plan your stay

News

Co i gdzie zjeść w Szczecinie?

Planujesz romantyczną kolację we dwoje, szukasz pomysłu na szybki lunch, a może zastanawiasz się, gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecin na pewno Cię nie zawiedzie! W artykule podpowiadamy z czego słynie kuchnia regionalna oraz jakie dania oferuje gastronomiczny rynek Szczecina. Gdzie zjeść, na co zwrócić uwagę, i które restauracje warto wybrać  – poznaj nasze wskazówki.

Regionalne przysmaki - co zjeść w Szczecinie?

Najpopularniejszym przysmakiem jest oczywiście słynny w całej Polsce paprykarz szczeciński. Jak smakuje ten niebanalny specjał? Paprykarz powinien mieć nie tylko rybny, ale też lekko pikantny, pomidorowy smak. Obecnie to wyjątkowe połączenie ryb, warzyw i ryżu jest jedną z potraw wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych. Nie mniejszym uznaniem cieszy się też pasztecik szczeciński, czyli drożdżowe ciasto z farszem, smażone na głębokim tłuszczu. Do jego wnętrza wkłada się najczęściej mięso, pieczarki i ser lub kapustę z grzybami. Pasztecik to obowiązkowa pozycja w menu, gdy odwiedza się Szczecin. Gdzie można dobrze zjeść i jednocześnie poczuć zew historii? W centrum miasta wciąż funkcjonuje najstarsza pasztecikarnia w mieście.

Wśród regionalnych specjałów warto wskazać także gęsinę, tosty z sosem i całuski przypominające niewielkie paczki. Nie sposób zapomnieć też o piernikach szczecińskich w marynistycznych kształtach czy Zupie Anny Jagiellonki.

Kuchnia międzynarodowa – co zjeść? Szczecin kusi przysmakami

Nie masz ochoty na regionalne przysmaki i zastanawiasz się, co zjeść? Szczecin jest miejscem, w którym z powodzeniem znajdziesz też dania kuchni międzynarodowej. Największym uznaniem cieszą się potrawy kuchni włoskiej, która zachwyca połączeniem ziół, warzyw, serów oraz mięsa i owoców morza. Zdecydowanie warto posmakować spaghetti Bolognese, risotto lub ravioli, a w formie deseru świetnie sprawdzi się kremowe tiramisu.

Co jeszcze oferuje rynek gastronomiczny w Szczecinie? Wielbicielom surowych ryb i pszennego, grubego makaronu rekomendujemy wybór restauracji japońskiej. Esencjonalny ramen i świeże sushi to świetny pomysł na azjatycki obiad. Osobom, które wolą bardziej wyrafinowaną i elegancką kuchnię, polecamy restaurację francuską. Wykwintne dania na pewno zaspokoją podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Szczecin - gdzie zjeść dobry obiad?

Zbliża się pora obiadowa, rozglądasz się za gustownym lokalem, aby świętować ważną okazję? Jeśli zastanawiasz się, gdzie zjeść, Szczecin ma świetne miejsce do zaoferowania! Niemal w samym sercu miasta zlokalizowany jest Hotel Dana, w którym najlepsi kucharze serwują kuchnię tradycyjną i międzynarodową. W czym specjalizuje się ta restauracja w Szczecinie


Tatar wołowy z borowikami i oliwą czosnkową, opiekany ser kozi lub zapiekane pierogi z kaczką idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Świetną propozycją na danie główne będzie stek z polędwicy wołowej w towarzystwie frytek z batatów i zapiekanej kapusty pak choi. Wielbicieli ryb zachwyci pieczony łosoś w sosie chrzanowym z soczewicą oraz dodatkiem zielonego groszku. Nie brak tu również sałatek na bazie świeżych warzyw, smacznych zup i wybornych deserów. Wciąż zastanawiasz się, gdzie na obiad? Szczeciński Hotel Dana to idealnie miejsce!

Gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecin przyjazny rodzicom

Rodzice nierzadko muszą wybierać między klimatyczną knajpką z dobrym jedzeniem a miejscem dedykowanym najmłodszym. Nie oznacza to jednak, że w stolicy zachodniopomorskiego nie ma lokalu spełniającego oba te kryteria. Zatem, gdzie na obiad z dzieckiem? Szczecińska restauracja w Hotelu Dana zaprasza na wyborne dania z dziecięcego menu. Maluchy na pewno z chęcią zjedzą rosół z domowym makaronem, nuggetsy z frytkami czy naleśniki z serem. Nie brakuje też propozycji dla małych łasuchów – deser lodowy albo czekoladowy fondant to desery, które skradną dziecięce serca.

Szczecin - gdzie zjeść kolację we dwoje?

Kino, wieczorny spacer i romantyczna kolacja we dwoje to idealny sposób na to, aby zadbać o relację z bliską osobą. Posiłek warto zaplanować jednak w lokalu, który zapewni odpowiednią oprawę. Idealnym miejscem jest restauracja w Hotelu Dana Szczecin, gdzie można dobrze zjeść w eleganckim wnętrzu. Potwierdzeniem wyjątkowej jakości kuchni jest jej obecność w Żółtym Przewodniku Gault & Millau. Jakich dań skosztować w jednej z najlepszych szczecińskich restauracji? Warto zacząć od delikatnego Carpaccio z łososia lub krewetek w winno-maślanym sosie z nutą chili i kolendry. Godnymi uwagi propozycjami są policzki wieprzowe w sosie grzybowo-śliwkowym oraz Crème Brulee z chrupką skorupką.

Bez względu na to czy planujesz romantyczną kolację, czy obiad w gronie najbliższych - rozsmakuj się w szczecińskich przysmakach! Wybierz tradycyjne dania regionalne albo spróbuj kuchni z dalekich zakątków świata.

 

Subscribe to our newsletter Most recent promotions and events are waiting for you!

newsletter
Subscribe to our newsletter.

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close